Warning: Creating default object from empty value in /home/pertsemlidis/public_html/plugins/k2/swtabs/swtabs.php on line 352

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Πλήρης οδηγός

Δευ, Απρίλιος 13  | 

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια επώδυνη σταδιακά αυξανόμενη κατάσταση στο χέρι, όπου προκαλείται από συμπίεση του μέσου νεύρου στο καρπό.

Ανατομία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή σήραγγα στον καρπό (παλαμιαία επιφάνεια). Το κάτω μέρος αυτής της σήραγγας διαμορφώνεται από τα οστά του καρπού (καρπικό). Η κορυφή αυτής της σήραγγας καλύπτεται από μια ισχυρή ζώνη του συνδετικού ιστού που ονομάζεται «εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού».

Το μέσο νεύρο περνά μέσω αυτής της σήραγγας στον καρπό. Το μέσο νεύρο ελέγχει την αίσθηση στη παλαμιαία πλευρά, δείκτη και μέσου δακτύλου. Το νεύρο ελέγχει επίσης τους μυς γύρω από τη βάση του αντίχειρα (θέναρ). Μέσα από τη σήραγγα περνάνε οι τένοντες που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού.

Αίτια

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εμφανίζεται όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται και έτσι πιέζεται το μέσο νεύρο. Αυτοί οι ιστοί ονομάζονται «αρθρικός υμένας» και λιπαίνει τους τένοντες, ώστε να κινούνται ευκολότερα  τα δάκτυλα.

Αυτή η διόγκωση του αρθρικού υμένα στενεύει το κλειστό χώρο του καρπιαίου σωλήνα και με την πάροδο του χρόνου, πιέζει το νεύρο. Πολλές αιτίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα:

 • Η κληρονομικότητα. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπου η καρπιαία σήραγγα είναι μικρότερη σε μερικούς ανθρώπους και αυτό οφείλεται στη κληρονομικότητα.
 • Η υπερχρησία του χεριού μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο
 • Η ηλικία. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η Ρευματοειδής Αρθίτιδα και διαταραχές  του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα περιλαμβάνουν:

 • Μούδιασμα, μηρμύγκιασμα  και πόνο στο χέρι
 • Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στον αντίχειρα, δείκτη καί μέσο δάκτυλο
 • Παράξενες αισθήσεις και πόνο από το βραχίονα μέχρι τον ώμο
 • Πέφτουν αντικείμενα που κρατάτε στο χέρι

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό. Στους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από την πλευρά του αντίχειρα του χεριού.

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή. Τη νύχτα, τα συμπτώμτα μπορεί να σας ξυπνήσουν. Κατά της διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται συχνά, όταν κρατάμε κάτι, όπως ένα τηλέφωνο, κατά την οδήγηση ή την πληκτολόγηση σε υπολογιστή. Η μετακίνηση ή το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στη μείωση των ενοχλημάτων.

Τα ενοχλήματα αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορέι να γίνουν σταθερά. Μια αίσθηση αδεξιότητας ή αδυναμίας για λεπτές κινήσεις (κούμπωμα πουκάμισου) είναι δύσκολη. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να σας αναγκάσει να σας πέσουν πράγματα από το χέρι. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή οι μύες στη βάση του αντίχειρα (θέναρ) εξασθενούν

Εξέταση

Κατά την ιατρική εξέταση ο ιατρός θα ζητήσει τα συμπτώματά σας και το ιστορικό. Η εξέταση στο χέρι σας, αποτελείται από μια σειρά δοκιμών όπως:

 • Έλεγχος για αδυναμία των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα
 • Κρατώντας τους καρπούς σε κάμψη δοκιμάζεται αν μουδιάζουν ή μηρμυγκιάζουν τα χέρια σας.
 • Πίεση του μέσου νεύρου προκαλεί μούδιασμα στα δάκτυλα
 • Δοκιμασίες αισθητικότητας στα δάκτυλα

Διαγνωστικές εξετάσεις

Ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις: Το Ηλεκτρομυογράφημα είναι μια δοκιμασία για τη λειτουργία του μέσου νεύρου, όπου βοηθά τη διάγνωση του Συνδόμου Καρπιαίου Σωλήνα.

Ακτινογραφία: Αν δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση του καρπού, ο ιατρός μπορεί να σας ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο.

Θεραπεία

Για τους περισσότερους ασθενείς το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Μπορεί ωστόσο να τροποποιηθεί ή να διακοπεί κατά τα πρώτα στάδια. Για παράδειγμα, αν τα συμπτώματα σχετίζονται με μια δραστηριότητα ή επάγγελμα, η κατάσταση μπορεί προσωρινά να βελτιωθεί απέχοντας από υπεύθυνη δραστηριότητα.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αν διαγνωσθεί έγκαιρα το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να ανακουφισθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι αβέβαιη ή η πάθηση είναι ήπια ως μέτρια, ο ιατρός θα προσπαθήσει με απλά μέτρα θεραπείας πρώτα:

 • Κηδεμόνας: ένας νάρθηκας νυκτός, κρατά τον καρπό σε μια ουδέτερη θέση. Αυτό αποτρέπει τον νυχτερινό ερεθισμός του μέσου νεύρου. Νάρθηκας μπορεί να φορεθεί και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
 • Φάρμακα: Αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.
 • Αλλαγές δραστηριότητας: Αν οι απαιτήσεις εργασίας προκαλούν συμπτώματα, η αλλαγή ή τροποποίηση της θέσης εργασίας, μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Μια ένεση κορτικοστεροειδών, συχνά προσφέρει ανακούφιση, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:  Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική αντιμετώπιση, θα φέρει την οριστική λύση του προβλήματος.

Σε ποιό σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση θεωρείται αναγκαία, διότι η συντηρητική μέθοδος δεν μπορεί να βοηθήσει.

Σε πολύ σοβαρές μακροχρόνιες περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών του αντίχειρα (θέναρ), η χειρουργική επέμβαση συστήνεται άμεσα για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Χειρουργική τεχνική

Στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση του καρπιαίου σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται μικρή τομή στην παλάμη σας. Βρίσκεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού όπου και αποκόπτεται. Αυτό αυξάνει το μέγεθος της σήραγγας και μειώνει την πίεση στο νεύρο.

Ενδοσκοπική μέθοδος

Τα τελευταία χρόνια, μερικοί χειρουργοί κάνουν μια μικρότερη τομή (περίπου 1cm) στο δέρμα και χρησιμοποιούν μια μικρή κάμερα, που λέγεται ενδοσκόπιο, για να φτάσουν στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού. Εκεί με ένα ειδικό εργαλείο κόβουν τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού. Το τελικό αποτέλεσμα των παραδοσιακών και ενδοσκοπικών διαδικασιών είναι ίδιο. Επειδή όμως η ενδοσκοπική μέθοδος απαιτεί κάποιες ενδείξεις (ηλικία, χρονιότητα κ.λ.π.) ο ιατρός θα συζητήσει τη χειρουργική διαδικασία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Αποθεραπεία

Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση, θα σας δοθούν οδηγίες για να ανυψώνεται το χέρι σας και να κουνάτε τα δάκτυλά σας. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και εμποδίζει την ακαμψία.

Οίδημα και δυσκαμψία, ίσως παρατηρηθεί μετά την επέμβαση. Αδυναμία στην παλάμη, ίσως παρατηρηθεί τους πρώτους 6 μήνες. Οδήγηση και αυτοεξυπηρέτηση επιτρέπεται αμέσως μετά την επέμβαση. Ο ιατρός θα αποφασίσει πότε θα πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας και αν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί.

Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν βελτίωση αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά η ανάκαμψη είναι σταδιακή. Κατά μέσο όρο η πλήρης θεραπεία απιτεί περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση.

Σε μακροχρόνιο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, με σοβαρή απώλεια αίσθησης ή και καταστροφή των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα, η αποθεραπεία είναι πιο αργή και μπορεί να μην είναι πλήρης.Περισσότερα 24647 times


Τελευταία άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλές άρθρο