Warning: Creating default object from empty value in /home/pertsemlidis/public_html/plugins/k2/swtabs/swtabs.php on line 352

Επιλογή κατάλληλου στρώματος ύπνου

Παρ, Αύγουστος 13  | 

Ο όρος ορθοπεδικό στρώμα είναι αδόκιμος αφού περιγράφει ορισμένα σκληρά στρώματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί στα μέτρα κάποιου άλλου ανθρώπου και όχι στα δικά μας.

Ένα κακό στρώμα μπορεί να δημιουργεί μυοσκελετικούς πόνους, ύπνο που δεν ξεκουράζει, ανησυχία, αϋπνία, πονοκεφάλους, κακή διάθεση και άλλα πολλά προβλήματα.

Ποιο θεωρείται το “σωστό” στρώμα;

Το κατάλληλο στρώμα αποτελείται από ελαστικά υλικά που προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματος και όχι το αντίθετο με αποτέλεσμα την παροχή στήριξης.

Το κατάλληλο στρώμα πρέπει να παρέχει στήριξη και ανάπαυση σε όλες κατά το δυνατό τις αρθρώσεις και τους μύες προκειμένου ο ύπνος να είναι αναπαυτικός και περισσότερο ποιοτικός.

Συχνά οι άνθρωποι δεν κοιμούνται σε καλά στρώματα με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σημαντικό πόνο και δυσκαμψία κατά το πρωινό́ ξύπνημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δαπανούν περίπου το 1/3 της ζωής του στο κρεβάτι τους και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για την επιλογή του κατάλληλου καλού κρεβατιού.

Επειδή οι ανάγκες αλλά και οι προτιμήσεις κάθε ανθρώπου διαφέρουν, το σωστό στρώμα δεν είναι το ίδιο για όλους. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού και να απορροφά τις πιέσεις των ώμων, ποδιών και και λεκάνης. Επίσης να στηρίζει και συγχρόνως να αποφορτίζει τον αυχένα και να επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Η τιμή ενός κρεβατιού δεν αντανακλά συχνά και την ποιότητά του. Ένα πολύ σκληρό ή ένα πολύ μαλακό στρώμα είναι εξίσου ακατάλληλα.

Σε γενικές γραμμές ημίσκληρα στρώματα ενδείκνυνται σε όσους κοιμούνται μπρούμυτα, σκληρά στρώματα σε όσους κοιμούνται ύπτια και μαλακά στρώματα σε όσους κοιμούνται στο πλάι. Είναι προτιμότερη η αγορά στρώματος και υποστρώματος αφού παρέχει καλύτερη υποστήριξη στο σώμα. Όσο περισσότερα στρώματα έχει ένα κρεβάτι τόσο καλύτερη είναι η στήριξη του σώματος.

Σημαντική παράμετρος είναι και το μέγεθος του κρεβατιού. Το σύνηθες διπλό κρεβάτι δεν παρέχει αρκετό χώρο για δύο άτομα και επομένως είναι αναγκαία η αγορά μεγαλύτερου κρεβατιού.

Άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργίες έχουν ανάγκη υποαλλεργικών στρωμάτων.

Εάν επιλέξετε στρώμα με αφρώδη υλικά είναι αναγκαία η παρουσία δύο τουλάχιστον στιβάδων με συνολικό πάχος μεγαλύτερο των 16 εκ.

Πριν αγοράσετε στρώμα καλό είναι να το δοκιμάσετε ξαπλώνοντας σε αυτό για τουλάχιστον 10 λεπτά σε διάφορες θέσεις.

Το ελάχιστο πάχος του στρώματος πρέπει να είναι 16 εκατοστά, ιδανικά πάνω από 18-20 εκατοστά.

Ελέγχουμε βέβαια και το εσωτερικό του στρώματος, γιαυτό βέβαια είναι προτιμότερο να διαλέγεται στρώματα με φερμουάρ στο εξωτερικό μέρος ώστε να μπορείτε να δείτε εσωτερικά την διάρθρωση και τα υλικά του στρώματος.

Καταπολεμήστε τα ακάρεα, σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών ένα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης. Γιαυτό αν υποφέρετε από αλλεργίες χρησιμοποιήστε ειδικά υποαλλεργικά καλύμματα, για να προφυλάξτε το στρώμα και το μαξιλάρι σας.

Για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα και μύκητες μπορείτε να ζητήσετε βιολογικό καθαρισμό από ειδικές εταιρείες (υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις στο διαδίκτυο). Διαφορετικά πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2 εβδομάδες πχ.) να βγάζετε τα στρώματα έξω να τα χτυπάτε και να τα αφήνετε στον ήλιο (όταν δεν υπάρχει πολύ καυσαέριο). Ο καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα δεν ενδείκνυται επειδή με την τριβή δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός με συνέπεια τα ακάρεα να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο στρώμα

Η αγορά των κατάλληλων μαξιλαριών είναι επίσης σημαντική. Τα μαξιλάρια είναι γεμάτα με πούπουλα ή ευπίεστα αφρώδη υλικά. Είναι προτιμότερη η χρήση μαξιλαριών με πούπουλα, τα καταλληλότερα των οποίων είναι της πάπιας, ενώ το ύψος και ο αριθμός τους εξαρτάται από τις προτιμήσεις κάθε ανθρώπου. Κατά τον ύπνο ο αυχένας θα πρέπει να τοποθετείται στην ευθεία του κορμού και όχι να κάμπτεται ή να εκτείνεται σημαντικά.

Συνοπτικά:

Το στρώμα θα πρέπει:

  • να προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και ιδίως της σπονδυλικής στήλης
  • να κατανέμει τις πιέσεις ομοιόμορφα κατά μήκος του σώματος, να μειώνει την κίνηση του σώματος και να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου,
    • να μειώνει την κίνηση του ζευγαριού από το ένα μέλος στο άλλο,
    •  να παρέχει περιμετρική στήριξη


Περισσότερα 27739 times


  • Gallery
  • Video

Media

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλές άρθρο